Årets gang for et pindsvin

Hun-pindsvinet

Hun-pindsvinet vågner i april/maj efter ca. 6.mdrs vinterhi. Hun har travlt med at spise, da hun skal blive tykke nok til at komme i brunst. Man antager, at hunnen skal op på mindst ca. 800gr for at kunne komme i brunst.

Når hun er kommet i brunst, starter parringssæsonen. Flere hanner kan godt kæmpe om den samme hun. Hun er drægtig i ca. 37dage og står selv for yngelpleje af ungerne. Ungerne er hos deres mor i 6-7 uger, de sidste uger tager hun dem med ud på nattevandring for at lære dem at finde føde, og så må de klare sig selv.

Hunnen har nu travlt med at finde føde, så hun kan blive så godt i stand, så hun kan klare en vinterhiperiode, derfor går hunnerne typisk også senere i vinterhi end hannerne ca. i november.

Han-pindsvinet

Billede af han pindsvin Billede af han pindsvin

Han-pindsvinet vågner også efter vinterhi april/maj. De tager ikke del i yngelplejen, derfor har de rig mulighed for til at spise sig i god stand i forår og sommer til parringssæsonen og til vinterhi. Da de typisk derfor er i bedre stand end hunnerne, går de oftest i vinterhi først, ca. i oktober måned.

Ungerne

Hunnen får ét kuld unger på et år og typisk antal er 5-7 unger. Jo færre unger desto større overlevelsesprocent. Ungerne fødes nøgne og blinde. De få øjne ca. på dag 12. De dier ved deres mor. Deres mor stimulerer dem til at tisse og lave, ved at slikke dem (på samme måde, som kattemor slikker sine killinger). Når de er ca. 3 uger begynder de at få tænder og ca. samtidigt, kan de selv tisse og lave. Deres pigge og pels vokser til i samme periode, så de er klar til at indtage verden efter ca. 5 uger. Her lærer de naturen at kende om natten en uges tid sammen med mor og må herefter klare sig selv.

Ungerne er dem, som har det allersværest, da de skal nå, at finde føde nok til at kunne gå i vinterhi. Især hvis de er født sent på året (pga. deres mors for sene brunst og drægtighed), kan de risikere, at føden forsvinder før de er blevet store nok. Når natte temperaturer er under 8 grader forsvinder alle krible-krable-dyr, som er deres fødekilder.

Det er typisk også i denne efterårsperiode, at pindsvinet søger mad tæt på husene, for at finde føde, også i hundegårde og andre steder, hvor der kunne være lidt føde i form af hunde og kattemad. Når frosten kommer går selv de undervægtige pindsvin i vinterhi, men de vågner alt for tidligt op pga. sult (manglende fedt på kroppen) de går ud for at finde føde og dør, da der ikke er noget at finde. Derfor er et vågent pindsvin i vinterhiperioden et pindsvin i STOR NØD!

Pindsvin på størrelse med citron... Pindsvin på størrelse med citron...

Den største andel af pindsvin i pleje, er dette års unger, som ikke har kunnet klare sig i naturen pga. mangel på føde og for lav kropsvægt.