Førstehjælp til pindsvin

VIGTIGT: Pindsvinet er natteaktivt dyr, så finder du et ved højlys dag, må du ikke lade det ligge. Hold øje med det, og har det ikke flyttet sig inden for kort tid, har det brug for hjælp. Det samme gør sig gælder, hvis det findes siddende fast i net, hegn eller er faldet ned i et hul. Pindsvinet har brug for hjælp til at overleve.

Transport af pindsvinet

Lav en 40cm høj papkasse til transport af pindsvinet, hvis du benytter en flyttekasse, så sørg for at tape hullerne af, så pindsvinet ikke forsøger at mase sig ud af disse. Læg aviser i bunden og benyt et håndklæde til at tage pindsvinet op med. Læg pindsvinet i kassen og dæk det over med håndklædet, herved føler det sig skjult og mere tryg. Tag den med inden for så den er i varme/skygge alt efter årstiden.

Varme

Et koldt pindsvin er et kritisk pindsvin. Pindsvinet kan intet, hvis det er blevet nedkølet, derfor kommer varme før noget andet. Det skal varmes op stille og roligt.

Er det små unger er dine hænder eller dit varme maveskind den bedste og mest naturlige varmekilde. Har du ikke mod på det, eller er der tale om et voksent pindsvin, kan du fylde varmt vand fra hanen i ½ liters flasker og evt. beklæde flaskerne med en ulden sok, viskestykke, tennis sok eller andet. BRUG ALDRIG KOGENDE VAND.

Flasken lægges ned til pindsvinet i kassen på en måde, så den kan flytte sig væk fra flasken, hvis den får det for varmt. Små unger skal naturligvis behandles meget varsomt, men tænk ikke på om du må løfte ungerne op, duftstoffer fra dig vil ikke afholde en mor fra at tage sine unger til sig igen.  Små unger alene ved højlysdag er tegn på at deres mor er væk. Din hurtige hjælp er vigtigere for deres overlevelse end noget andet.

Væske

Giv pindsvinet adgang til frisk vand fra hanen. Aldrig fløde eller mælk, da mælkeprodukter er gift for pindsvin. Har du adgang til kattetørkost, opblød gerne det i lidt i vand og server det for pindsvinet. Forsøg ikke at fodre pindsvinet, da den ikke kan spise, hvis den er nedkølet, men i stedet vil kvæles.

Sørg for at lukke kassen eller lægge et stykke stof over kassen. Dette forhindrer at eventuelle spyfluer i at komme ned til pindsvinet og lægge sine æg/Spy. Spy ligner dun fra mælkebøtter og klæber til pindsvinets pigge og pels. Det udvikler sig hurtigt til maddiker, som spiser pindsvinet levende.

Ring til en plejer:

Ring nu til en plejestation, hvor du kan bringe pindsvinet hen til den videre pleje.